Forklaring / premiering på utstillinger


Forkortelsen Betydning Farge på sløyfe/Rosett
1.premie Typisk, i alt vesentlig riktig bygget hund, som kan sies å være en meget bra representant for rasen. Rød
2.premie Hund av god type og bygning, kan sies å være en god representant for rasen Blå
3.premie Hund av godtagbar type, kan sies å være en dårlig representant for rasen Gul
0.premie Aggressive hund, eller hannhunder med testikkelmangel Grå
K.I.P Kan ikke premieres" Dommeren kan ikke bedømme hunden, av forskjellige årsaker Brun
HP Hederspremie - kan tildeles spesielt fine unghunder/veteraner Lilla
Cert Helt gjennom typisk og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelige fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid.
CK Har samme definisjon som Cert og virker automatisk som reserve Certifikat (Cert) Rosa
CACIB/Res.Cacib Innstilling til Internasjonalt championat, kan kun utdeles på Internasjonale utstillinger og bare til virkelige fremragende hunder. I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til Championat i hvilket land som helst - så langt dommeren kan uttale seg. Rosa
BIR Best i rasen Rød/Gul
BIM Best i motsatt kjønn Hvit/Grønn
BIR-Veteran Best i veteran Grå/Rosa
BIG Best i gruppen Hvit/Blå
BIS Best i Show Stor nasjonalfarget
Hederspris til avls/oppdretterklasser Lilla/Hvit
Alle deltakende hunder i Championklassen (CHK) Rød/Hvit
Alle deltagende hunder i lydighet Rød/Sort/Gul
Alle deltagende hunder i agility Rød/Orange
NUCH Norsk Utstillings Champion
SUCH Svensk Utstillings Champion (I Sverige er det tilleggs krav for å bli "full" Champion. De svenske hundene som har tittel S(u)CH har ikke fått premie på jakt prøve).
N S UCH Norsk Svensk Utstillings Champion
NORD Nordisk Champion
Nord JV Nordisk Junior Vinner Tildeles kun på Nordisk vinner utstilling som kun arrangeres 1 gang pr år, i Norden
Nord V Nordisk Vinner Tildeles kun på Nordisk vinner utstilling som kun arrangeres 1 gang pr år, i Norden
NJV Nordisk Vinner Tildeles kun på Nordisk vinner utstilling som kun arrangeres 1 gang pr år, i Norden
NV Norsk Vinner. Tildeles kun på NKK's hovedutstilling i november hvert år
En kort forklaring:


Hvis man får 2.premie (blå sløyfe) eller 3.premie (gul sløyfe) er dagens utstilling over. Det er kun hunder som får rød sløyfe med HP/CERT/CK som konkurrerer videre helt til finalen.

Eks: På kritikken så står det en 2/3 i rubrikk for JK, da har hunden fått 2.eller 3.premie. Man vil da få utlevert kritikken i ringen og dagens utstilling er ferdig.

Mange hunder i samme klasse kan få 1.premie. Dommeren vil bestemme hvem han synes er best og det er da vi får 1-1, 1-2, osv. 1-1 betyr at hunden ble nr.1 av de som fikk første premie. 1-2 ble nr.2 osv. Hunder som deltar i juniorklasse og åpen-unghund kan tildeles HP. De skal da konkurrere med hundene som går i åpenklasse. Når hundene i åpenklasse er ferdig bedømt, skal alle hundene som har fått tildelt HP i ringen og konkurrere med hundene i åpenklasse. Da er det vinnerklassen som går. I vinnerklassen kan dommeren tildele Cert til den hunden som blir plassert som nr.1. Hvis dommeren synes at også flere av hundene er av championkvalitet kan det tildeles CK til disse hundene. (Dommeren kan også holde tilbake Certet hvis han ikke synes at hunden er av bra nok kvalitet).

Det er kun hunder som tildeles Cert/CK som konkurrerer videre.

Etter at vinnerklassen er ferdig bedømt er det tid for Championklasse. Her kan kun championhunder delta. Når championklassen er ferdig bedømt, er det tid for veteranene. Når begge disse klassene er ferdig bedømt skal alle hunder som har fått cert/CK inn å konkurrere om dagens beste hannhund/tispe. Den hunden som blir plassert som nr.1 er da vinner av hundene i sitt kjønn og skal videre i BIR/BIM konkurranse. BIR og BIM består av en hannhund og en tispe og dommeren skal bestemme hvilken hund han synes er den beste av disse to. BIR blir da best i rasen og BIM blir best i motsatt kjønn. Hvis utstillingen bare består av raser som tilhører en gruppe (Spaniels er gruppe 8) går vinneren direkte til Best in Show finale. Hvis det deltar raser fra mange grupper er det først gruppefinale. Her er det den hunden som blir nr.1 i gruppen som går videre til BIS-finalen.

Eks.: En hund kan få 1-2 JKK HP, VK3, CK, 4.BTK = Hunden ble nr.2 i juniorklassen m/HP, ble nr.3 i vinnerklassen og fikk tildelt CK og ble tilslutt plassert som nr. 4 av alle hannhundene/tispene.

En hund som får 1-1 JKK HP, VK1 CERT, BIR, BIG 4= Hunden vant juniorklassen, vinnerklassen og Beste hannhund/tispe klassen og plassert seg som nr, 4 i gruppe finalen.

Det er maks 5 hunder som blir plassert i finalene.