Har du lyst til å få deg en firbent kompis


𝓗ar du lyst til å få en firbent kompis, men er usikker på hva du skal velge. De fleste vet hva de vil når de ringer, men her er noen velvalgte ord til deg som er nybegynner og hva du som vordende hundeforelder bør være forberedt på.

Selvfølgelig er noen hunderaser enklere å ha med å gjøre enn andre. Samtidig er det ingen hunder som er enkle. Å kjøpe en hund er en stor beslutning som påvirker ditt liv i mange år fremover.De fleste som kjøper seg hund har hatt en mangeårig drøm om det, og har tenkt nøye gjennom beslutningen. Likevel er det flere ting folk bør være mer forberedte på. En erfaring vi har gjort oss er at mange tror de har tid til en hund i livet sitt, uten at de er helt forberedt på hvor mye tid som faktisk kreves. Det er mange som tar seg to-tre uker ferie og som tenker at de har denne tiden på å trene opp valpen til å være alene hjemme når de skal begynne å jobbe. Men da er valpen ofte bare 10–11 uker, og for de fleste er det altfor kort tid. Så hverdagslogistikken må tenkes nøye gjennom. Kanskje finnes det en hundebarnehage, noen familiemedlemmer eller noen som kan fungere som dagmamma for å avlaste.

De fleste hunderaser koster rundt 18.000 - 20.000 kroner. Men kurs, hundebarnehage og utstyr til hunden står for en betydelig større kostnad du bør være forberedt på. Det billigste er å kjøpe hunden. Derfor er det viktig at man setter av like mye penger til utdanning av hund og eier det første året, som du har brukt på å kjøpe den. En typisk feil mange gjør når de skal kjøpe hund for første gang er at de kjøper feil rase. Mange kjøper hund ut ifra ønske og ikke behov. Det kan være ut ifra kriterier om at den skal ha et visst utseende, at den ikke skal røyte eller at den skal være stor eller liten. Dette fokuset gjør at mange ser bort fra hundens faktiske egenskaper. Det ligger i mange raser, spesielt hos vakthunder, at de skal vokte revir og varsle. Når man da kjøper seg en slik hund som har dette som sitt yrke, så blir man ofte overrasket over at den bjeffer når det kommer noen på besøk. Hvis du ikke vil ha en hund som vokter og bjeffer, bør du ikke kjøpe en hund som har det som sitt arbeidsredskap. Hunden vil oppføre seg som det den er lagd for, og du vil kjempe ekstremt mye mot strømmen hvis du skal kjempe mot det den er lagd for å gjøre.

Hvis vi hadde hatt mindre fokus på at hunder gjennom avl og trening skal formes frem til vårt ønske, og høyere fokus på å forstå hva hunder som individer faktisk trenger, så ville vi nok hatt langt flere lykkelige hunder og mindre behov for hundepsykologer mener ekspertene. Ekspertene mener at ingen hunder passer for alle ettersom alle raser har forskjellige drifter og instinkter. Det handler i større grad om å finne ut av hvilken rase som passer for deg og din livssituasjon. Noe av det viktigste man gjør etter man har skaffet seg hund er å tilegne seg kunnskap. Riktig valg av oppdretter, forståelse for mengden tid, penger og ansvar samt tilrettelegging av eget liv er det som trengs for å skape et godt liv for en hund. Det har mindre å gjøre med at hunden skal trenes til å tilpasse menneskets behov og mer å gjøre med at mennesket klarer å tilpasse seg hunden sine behov.

Dersom du skal kjøpe hund for første gang, finnes det enkelte hunderaser som egner seg godt, og som har noen egenskaper som er mindre utfordrende. Det er imidlertid verdt å merke seg at alle hunderaser har forskjellige fordeler og ulemper som man bør sette seg godt inn i understreker ekspertene. En anbefaling er å gå på kurs også før du skaffer deg hund. Sørg for at du lærer deg viktig kunnskap om hvordan hunden lærer, trenes, belønnes, om rasen og hvordan hunden oppfører seg. Velg en dyktig oppdretter, en uredd valp og en frisk hund. Ønsker du en hund som er omgjengelig og lettere å håndtere med mindre krav til stimulans, bør du peile deg inn på de rasene som ikke har ekstreme arbeidsoppgaver. Hunder med ekstreme arbeidsoppgaver er ekstremt aktive og vil jage og jakte på vilt.

Vi mener at dachshynden er rette valget. nedenfor har du noen nyttige lenker om dachshunden.

NKK: Dachshund langhåret<
Wikipedia, dachshund

VG: Hundemat-ekspert: Dette fôret bør du unng


Kilde: Dagspressen, NKK, Wikipedia m.f